Ibland vill man ta i lite. Hos oss kan du beställa pinfärsk fisk och skaldjur som knappt hunnit landa i fiskebåten innan de hamnar i din hand. Hållbart fiskat, direkt från Fiskhallen. Lite mer utvalt.
Hälleflundra (Hippoglossus hippoglossus)
Producent Sterling White Halibut Norge
En av våra många leverantörer är Norgebaserade Sterling White Halibut. I de kristallklara djupa fjordarna utanför Ryfylke i sydvästra Norge, växer sig Hälleflundrorna stora och fina. Cirka 5 år tar resan från Yngel i kläckeriet vid Rörvik till ät klar fisk i Hjelmeland. Man har då en snittvikt på cirka 6 kilo. Fiskhallen Sorunda jobbar med en storlek som är 7-9 kilo. Att man har en hög kvalitet på sina produkter har man under sina snart 20 år fått bevis på då man flertalet gånger varit med som ingrediens i Bocuse samt andra tävlingar.
Piggvar odlad (Scophthalmus maximus)
Producent Stolt Seafarm Norge
Piggvaren är en av våra finaste matfiskar. Det vita fasta köttet är en delikatess som är svår att motstå. Godare fisk till färskpotatis, skirat smör och nyriven pepparrot hittar du inte! Vild piggvar är relativt sällsynt. På Fiskhallen har man därför valt att i största möjliga mån sälja norsk odlad piggvar från Stolt Sea Farm. Fisken odlas i bassänger som värms upp av överskottsvärme från ett lokalt smältverk. Odlingen gör att man kan producera ägg hela året och det blir ett jämt flöde av nya fiskar.
Fjällröding (Salvelinus alpinus)
Producent Svensk fjällröding, Sverige
Rött och fint, välsmakande kött. Lite mindre i storlek och lite mindre fet än laxsläktingen, ändå rik på fleromättade omega-3 fettsyror. Trivs i de kalla fjällvattnen i norr. En svensk produkt som har stor framtidspotential. Vi pratar om röding, eller fjällröding för att vara mer exakt. Den är lätt att förväxla med den danska bäckrödingen som felaktigt säljs som röding på den svenska marknaden. Efter cirka två år i odlingskasse är det dags för slakt. Då väger rödingen 5-8 hekto, en ganska lagom storlek för en portion. Låter man den växa till sig ytterligare ett år väger den upp till 1,2 kilo och då säljs den lämpligast som filé. Röding är rik på nyttiga vitaminer och omega-3 fettsyror.
Ostron (Crassostrea gigas)
Producent Chiron fils Frankrike
Marennes-Oleron är det största området för ostronodling i världen. Hälften av alla ostron som konsumeras i Frankrike kommer härifrån.Här odlas med "affinage en claires" dvs det sista steget i ostronproduktionen då ostronen får vila i claires, grunda saltbassänger, under någon till några veckors tid. Ibland växer den gröna algen, navicule, till i bassängerna och då får ostronen den grönaktiga tonen och blir extra smakrika.Begreppet Fines de Claires är i det närmaste synonymt med ostron från Marennes-Oléron även om klassningen egentligen inte är begränsad till området. Vattnet är bräckt och ostronen har en fin, sötaktig smak av hasselnöt.