Den 3 januari 1897 övertog Martin Olsson sin brors kryddkramhandel på Hötorget 11 på Slöjdgatan i Stockholm. Det var med stolthet han hängde upp en svart glasskylt med texten Martin Olsson i guld, på dörren stod det kaffehandel.
Martin Olssons intresse för kaffe var stort och han köpte råkaffe som lämnades in för rostning. Av de olika rostade sorterna framställde han sina egna blandningar.
Martin Olsson var även road av moderniseringar och förbättringar. Han var troligen den första specerihandlare som anställde kvinnor. 1929 anställdes en säljare som besökte och sålde kaffe till caféer i hela Stockholm. Samtidigt började även restauranger att besökas. I början av 30-talet inleddes även bearbetning av nya kunder via telefon för leverans med droska (taxi) innan den första egna bilen skaffades.
Sveriges första restaurangcash slår upp portarna
1973 öppnades Sveriges första restaurangcash, "Martin Olsson cash och carry". Under åren som följde utvecklades butiks- och grossistverksamheten parallellt men 1980 såldes butiksverksamheten och Martin Olsson blev en renodlad restauranggrossist.
Läs mer om Martin Olssons och handelns historia här.
Namnbyte till Martin & Servera Restaurangbutiker
Martin Olsson Cashar, som sedan 2012 varit ett dotterbolag till Martin & Servera, bytte under maj 2016 namn till Martin & Servera Restaurangbutiker. Med omprofilieringen skapas ett tydligt varumärke oavsett i vilken kanal kunderna möter Martin & Servera.