• Martin & Servera
  • Restaurangbutiker
  • Galatea
  • Grönsakshallen Sorunda
  • Kötthallen Sorunda
  • Fiskhallen Sorunda
Servera
  • Hem
  • Sortiment
    • Kampanjer
    • Färskvaror
    • Kolonial och fryst
    • Utrustning och engångsartiklar
    • Varm och kall dryck
    • Vin, sprit och öl
    • Våra egna varor
    • Utbildningar och tjänster
    • Veganskt sortiment
    • Lite mer utvalt
      • Läs mer om Fiskhallen
  • Om oss
    • Nyheter
    • Historia
      • Martin Olsson
    • Hållbarhet
    • För leverantörer
      • Kontaktpersoner
      • Uppgifter och fakturainformation
      • Kampanjprogram
      • Artikelbilder
      • Produktlarm
    • Jobba hos Martin & Servera gruppen
  • Våra butiker
    • Bromma
    • Årsta
  • Bli kund
    • Vem kan bli kund?
    • Företag/Förenings-kund
    • Matklubben-privatperson
      • Information om Matklubben
    • Företagskort
    • Leveranser
    • benifyDeals
    • Personuppgifter
  • Kundtjänst
    • Reklamation
    • Bonus
    • Adressändring
    • Uppdatera e-postadress
    • Uppdatera kontaktuppgifter
    • Ansök om kundkort
    • Beställ extrakort
    • Frågor och svar
      • Frågor & svar digitalt kundkort
    • Inloggning digitalt kundkort
Martin & Servera Logo
  • Sortiment
  • Om oss
  • Våra butiker
  • Bli kund
  • Kundtjänst

Undernavigering för Om oss

  • Om oss
    • Nyheter
    • Historia
      • Martin Olsson
    • Hållbarhet
    • För leverantörer
    • Jobba hos Martin & Servera gruppen
Hem → Om oss → Historia

Historia

Den 3 januari 1897 övertog Martin Olsson sin brors kryddkramhandel på Hötorget 11 på Slöjdgatan i Stockholm. Det var med stolthet han hängde upp en svart glasskylt med texten Martin Olsson i guld, på dörren stod det kaffehandel.

Martin Olssons intresse för kaffe var stort och han köpte råkaffe som lämnades in för rostning. Av de olika rostade sorterna framställde han sina egna blandningar.

Martin Olsson var även road av moderniseringar och förbättringar. Han var troligen den första specerihandlare som anställde kvinnor. 1929 anställdes en säljare som besökte och sålde kaffe till caféer i hela Stockholm. Samtidigt började även restauranger att besökas. I början av 30-talet inleddes även bearbetning av nya kunder via telefon för leverans med droska (taxi) innan den första egna bilen skaffades.

Sveriges första restaurangcash slår upp portarna

1973 öppnades Sveriges första restaurangcash, "Martin Olsson cash och carry". Under åren som följde utvecklades butiks- och grossistverksamheten parallellt men 1980 såldes butiksverksamheten och Martin Olsson blev en renodlad restauranggrossist.

Läs mer om Martin Olssons och handelns historia här.

Namnbyte till Martin & Servera Restaurangbutiker

Martin Olsson Cashar, som sedan 2012 varit ett dotterbolag till Martin & Servera, bytte under maj 2016 namn till Martin & Servera Restaurangbutiker. Med omprofilieringen skapas ett tydligt varumärke oavsett i vilken kanal kunderna möter Martin & Servera.

Webbplatsöversikt

  • Kontakta oss
  • För leverantörer
  • Hitta till våra butiker
  • Integritetspolicy
  • Jobba hos Martin & Servera-gruppen
  • Press

Följ oss på sociala medier

  • facebook Created with Sketch.
  • instagram Created with Sketch.
  • Martin & Servera Restauranghandel
  • Martin & Servera Logistik
  • Galatea
  • Fiskhallen Sorunda
  • Kötthallen Sorunda
  • Grönsakshallen Sorunda
  • Still Sparkling Solutions
© Martin & Servera Restaurangbutiker AB 2013 - 2023 Org. nr: