Servera
  • Hem
  • Sortiment
    • Kampanjer
    • Färskvaror
    • Kolonial och fryst
    • Utrustning och engångsartiklar
    • Varm och kall dryck
    • Vin, sprit och öl
    • EMV
    • Utbildningar och tjänster
    • Veganskt sortiment
    • Lite mer utvalt
  • Om oss
    • Nyheter
    • Historia
      • Martin Olsson
    • Hållbarhet
    • För leverantörer
      • Kontaktpersoner
      • Uppgifter och fakturainformation
      • Kampanjprogram
      • Artikelbilder
    • Jobba hos Martin & Servera gruppen
  • Våra butiker
    • Bromma
    • Årsta
    • Göteborg
  • Bli kund
    • Vem kan bli kund?
    • Företagskund
    • Matklubben-privatperson
      • Information om Matklubben
    • Företagskort
    • Leveranser
    • benifyDeals
    • Personuppgifter
  • Kundtjänst
    • Reklamation
    • Bonus
    • Adressändring
    • Uppdatera e-postadress
    • Uppdatera kontaktuppgifter
    • Ansök om kundkort
    • Beställ extrakort
    • Frågor och svar
Martin & Servera Logo
  • Sortiment
  • Om oss
  • Våra butiker
  • Bli kund
  • Kundtjänst

Undernavigering för Nyheter

  • Nyheter
    • Sorundahallarnas unika sortiment i butikerna
    • Martin & Servera-gruppen stöttar restaurangbranschen i unikt samarbete med leverantörer
    • Restauranger behöver bättre framförhållning och akuta stödåtgärder
    • Prova Premiumportalen tre månader utan kostnad
    • Hållbarhetsvinnare hos Martin & Servera
    • Recept
    • Kundinformation corona
    • Nu fasas engångsartiklar av plast ut ur sortimentet
    • Nu är julkatalogen här
    • Skatteregler
    • Mattias Larssons idéer för julbordet
    • Årets kock veckan
    • Årstabutiken är öppen
    • Veganskt sortiment
    • Diplomerad kökschef
    • Ars-hallbarhet 2019
    • Skafferikasse
    • Stötta varandra och branschen genom att dela tips och idéer
    • Kundinformation om Corona
    • God handhygien och daglig rengöring
    • Missa inte höstens sommelierutbilning
    • Från Martin & Servera om Coronaviruset
    • GastroNord 2020
    • Spendrups åter i sortimentet
    • Ny kundbonus
    • Kampanj färskvaror
Hem → Nyheter → God handhygien och daglig rengöring

God handhygien och daglig rengöring - Förhindra och förebygg infektioner samt stoppa smittspridning

För att förhindra, förebygga infektioner och stoppa smittspridning krävs en god handhygien och daglig rengöring. Under sjukdomstider är det viktigt att förutom goda städrutiner införa och förstärka rutinerna kring hygienstädning, samt att städa mer regelbundet än vanligt.

Handtvätt

God handhygien är den enskilt viktigaste åtgärden för att förhindra och förebygga infektioner och smitta. Rätt utförd handtvätt ger effektivt skydd, så tvätta händerna ofta! Före måltid, innan och under mathantering, efter toalettbesök, efter utomhusvistelse och om du har synlig smuts på händerna.

Såhär ska du göra:

  • Ta av smycken och klocka.
  • Blöt händerna med varmt vatten, ta flytande tvål och arbeta upp ett lödder.
  • Bearbeta noggrant under 30 sekunder mellan fingrarna, under naglarna, tummarna, båda sidorna av händerna och underarmar.
  • Skölj av med varmt vatten.
  • Stäng kranen med armbågen eller använd papper.
  • Torka händerna med papper.

Handdesinfektion

Använd handdesinfektion när det inte finns möjlighet att tvätta händerna eller om du ska arbeta med känsliga livsmedel. Handdesinfektion fungerar bäst på rena händer.

Så här ska du göra:

  • Tvätta först med tvål och vatten och torka dem torra.
  • Produkten ska användas flödigt, dosera ca 2 tryck i handflatan och massera in händer, tummar, naglar och mellan fingrarna.
  • Bearbeta till huden är torr, cirka en minut.

Hygienstädning

Det är viktigt med en grundläggande rengöring innan ytor ska desinficeras. Precis som att handdesinfektion fungerar bäst på rena händer fungerar ytdesinfektion bäst på rena ytor.Tänk igenom vilka områden och ytor som många vistas i och kommer i kontakt med.

Så här ska du göra:

  • Var noggrann att torka av kontaktytor och tagytor som handtag, lysknappar, kranar, toalett och spolknapp, dispensers etc.
  • Använd först vanliga rengöringsmedel och mikrofiberdukar och moppar, komplettera sedan med desinfektionsmedel på kritiska ytor och vid smitta.
  • Använd separata städredskap för toaletter och sanitetsutrymmen.
  • Färgkodning hjälper till att särskilja redskapen.
  • Tvätta och rengör noggrant efter användning. Eller använd engångsmaterial om gäst varit sjuk.
  • Glöm inte att tvätta händerna regelbundet!

Webbplatsöversikt

  • Kontakta oss
  • För leverantörer
  • Hitta till våra butiker
  • Integritetspolicy
  • Jobba hos Martin & Servera-gruppen
  • Press

Följ oss på sociala medier

  • facebook Created with Sketch.
  • instagram Created with Sketch.
  • Martin & Servera Restauranghandel
  • Diskteknik
  • Martin & Servera Logistik
  • Galatea
  • Fiskhallen Sorunda
  • Fällmans kött
  • Grönsakshallen Sorunda
  • Still Sparkling Solutions
© Martin & Servera Restaurangbutiker AB 2013 - 2021 Org. nr: