Igår avgjordes finalen i Årets Kock 2021 på Annexet i Stockholm. Efter en hel dags spännande tävlingsmoment blev det slutligen Gustav Leonhardt som tog hem segern och titeln Årets Kock 2021 – svensk mästare i professionell matlagning.
"Det känns helt fantastiskt och ofattbart. Jag lyckades vinna Årets Kock 2021 och jag har ingen aning om hur jag gjorde det."
-Gustav Leonhardt
Vid prisceremonin på Annexet fick Gustav ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld, samt en prischeck på 250 000 kr.
Finaldagens delmoment
De åtta finalisterna tävlade i tre olika moment. Den första uppgiften var att laga en varm huvudrätt på gul lök, något som finalisterna fick information om i juni och haft tid att träna på under sommaren. Finalens andra tävlingsuppgift var att laga en valfri rätt på en råvarukorg på huvudråvarorna baljväxter och pilgrimsmussla. Den tredje tävlingsuppgiften var att laga en rätt på vildsvin.
Resultatet
Det blev Gustav Leonhardt, Anders Isaksson, Louise Johansson och Henric Herbertsson som tog sig vidare under dagen. De fick sedan en sista tävlingsuppgift, som var att laga två rätter på huvudråvarorna, havskräfta och skånsk blommehöna. Slutligen stod Gustav som segrare i Årets Kock 2021.
Resultatet från tävlingsdagens andra omgång:
- Gustav Leonhardt 710 poäng
- Anders Isaksson 675 poäng
- Louise Johansson 665 poäng
- Henric Herbertsson 600 poäng
Tack till alla finalister som gjorde årets tävling så spännande. Och ett extra stort grattis till Gustav Leonhardt som tog hem flest poäng av alla!
Mer om finalen och hela Årets Kock Veckan kan du läsa på Årets Kocks hemsida.