Tartar av rödbeta med senapspicklad lök, persiljemajonnäs, pekannötter och västerbottensost
Receptet avser 4 portioner som förrätt
Senapspicklad lök (räcker till fler men är svår att göra mindre mängd av)
- 200 g gul lök
- 1 dl ättika
- 1 dl strösocker
- 2 dl vatten
- 1 msk gula senapsfrön
- salt
Persiljemajonnäs (räcker till fler men är svår att göra mindre mängd av)
- 2 äggulor
- 2 tsk äppelcidervinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 1 dl finhackad persilja
- 2 dl rapsolja med neutral smak
- salt
Rödbetstartar
- 400 g kokta, skalade rödbetor
- 1 liten vitlöksklyfta
- 2 msk kapris
- 1 msk finhackad persilja
- 1 msk dijonsenap
- 2 tsk pressad citronsaft
- 2 tsk olivolja
- salt och svartpeppar
Till servering
- 40 g pekanötter
- 40 g västerbottensost
- valfri kryddig krasse
Skala och skiva löken tunt. Koka upp ättika, socker och vatten med senapsfrön och en nypa salt. Lägg ner löken och låt svalna.
Lägg äggulor, vinäger, senap, persilja och en nypa salt i en matberedare. Starta matberedaren och häll ner oljan långsamt tills du har en krämig och grön majonnäs.
Skala och finhacka vitlöksklyftan till tartaren. Lägg rödbetorna i en matberedare och mixa de tills du har en fint hackad tartar. Blanda därefter rödbetorna med övriga ingredienser till tartaren och smaka av med salt och svartpeppar.
Fördela ut tartaren på 4 tallrikar. Toppa med lite senapspicklad lök. Riv över osten och smula över nötterna. Spritsa på ett par klickar persiljemajonnäs och toppa med lite krasse.
Recept skapat av Fredagskocken Mattias Larsson, till Matklubbens dag i Martin & Servera Restaurangbutiker, 5 okt 2024